El Nacional, September 6, 2023

From The Elvis Costello Wiki
Jump to navigationJump to search
... Bibliography ...
727677787980818283
848586878889909192
939495969798990001
020304050607080910
111213141516171819
202122232425 26 27 28


El Nacional

Spain publications

Newspapers

Magazines

Online publications


European publications

-
MÚSICA

Elvis Costello: de paseo en Barcelona por lugares emblemáticos


translate
Toni Castarnado

El músico londinense hace un repaso amplio y generoso a su cancionero en el Palau de la Música

No sé por qué quizás aún no me ha llegado el momento, pero a cierta edad y con según qué estatus, lo que apetece es estar en lugares en los que prima la belleza y la comodidad. Y para esta gira, Elvis Costello se ha ocupado de elegir los sitios en los que quiere tocar. Con todo el respeto para las salas de toda la vida, a él ahora le preocupa más el entorno. A estas alturas, el músico británico entiende que se ha ganado caprichos como ese. Costello nunca fue un derrochador, el dinero que ganó lo invirtió en su propia carrera; cuidar y darle a cada disco el tratamiento que merece sin reparar en gastos. Por tanto, en esta gira junto a su inseparable pianista Steve Nieve se ha permitido tocar en lugares singulares que son patrimonio de la humanidad como La Alhambra de Granada (aunque tuviese que interrumpir el concierto por culpa del temporal), plaza reservada para mitos como él o Bob Dylan.

Una noche a trompicones
En Barcelona el espacio por el que ha optado es un templo como el Palau de la Música. Un escenario desde el cual, a los músicos les brillan los ojos. En el caso de esta gira, ha ido confeccionando los repertorios en función de lo que le inspira cada recinto. Y ahí él tiene dónde elegir, con material para dar y para tomar, llevando el concierto por un cauce o por otro. Al contrario de, por ejemplo, un caso reciente que hemos visto por aquí, el de Chris Isaak, muy ceñido a un patrón determinado, el londinense puede hacer parada en muchos moteles y en cada uno de ellos muestra una cara. Luego están sus colaboraciones con otros músicos, un ejercicio más de aprendizaje que el de demostrar con quien se codea. Con Burt Barcharach hizo un curso acelerado con los arreglos, con Allen Toussiant aprendió a valorar qué cosas se cuecen en el sur y, como consejero y escribiente, a Diana Krall la moldeó para que no se quedase anclada en un papel concreto como intérprete de estándares de jazz. En cualquier caso, tiene innata esa capacidad para mutar, reciclarse o viajar cautelosamente hasta el pasado.

En su nueva cita con Barcelona, Costello ha salido con ganas de hablar. De primeras, una sorpresa, unos sonidos pregrabados en plan quebrantahuesos que le compraría el mismísimo Tom Waits. Una fórmula que funciona en When I Was Cruel nº 2, pero no en el resto de intentonas. Tras el experimento, Elvis Costello ha dejado el sombrero sobre el piano recordando como en 1977 creó una gran revolución con The Attractions. Lo hace con poca voz (la va recuperando durante el concierto), mientras hace parada con anécdota en su concierto de la noche anterior en Madrid. Con Accidents Will Happen recupera su vertiente eléctrica y se disculpa por no poder hablar catalán o castellano. Momento que aprovecha para explicar que su padre sí hablaba un castellano fluido y que hubo un día que un amigo de Almería le preguntó: "¿Dónde aprendiste a hablar tan bien español?". Y él contestó: "En la cama". Es la antesala a la ejecución de la espléndida Tart.

Con el formato que usa en esta gira, las canciones que mejor funcionan son las que lo conectan con Burt Bacharach, pero es con She (esta sí la clava), con un final en clave crooner o cantante de ópera, cuando Elvis Costello abre los brazos rogando cariño y comprensión. Justo tras ese pase, hay parte del público que desfila; al parecer algunos solo han ido a escuchar ese clásico. O puede que lo que ven no les satisfaga. Es un concierto irregular y confuso que va muy a trompicones, incluso al acometer I Want You (la alarga demasiado) no sabes con qué intención la toca: si como premio o como justificación al aparente desaguisado. En este instante, ya hay más de uno que ha tirado la toalla. La noche se ha hecho larga. Y en principio, ese no era el propósito. Para muchos era la vuelta al cole.


Tags: Palau de la Música CatalanaSteve NieveBob DylanBurt BacharachAllen ToussaintDiana KrallTom WaitsWhen I Was Cruel No. 2The AttractionsAccidents Will HappenTartSheI Want You

-

El Nacional, September 6, 2023


Toni Castarnado reviews Elvis Costello and Steve Nieve, Tuesday, September 5, 2023, Palau de la Música Catalana, Barcelona, Spain.
The article appeared in both the Spanish and Catalan language editions of the newspaper

Images

2023-09-06 El Nacional photo 01 cb.jpg

2023-09-06 El Nacional photo 02 cb.jpg

2023-09-06 El Nacional photo 03 cb.jpg

2023-09-06 El Nacional photo 04 cb.jpg

Photos credit:Carlos Baglietto

Elvis Costello: de passeig a Barcelona per llocs emblemàtics


translate
Toni Castarnado

El músic londinenc fa un repàs ampli i generós del seu cançoner al Palau de la Música

No sé per què potser encara no m'ha arribat el moment, però a certa edat i amb segons quin estatus, el que ve de gust és ser a llocs en els quals premia la bellesa i la comoditat. I per a aquesta gira, Elvis Costello s'ha ocupat de triar els llocs en els quals vol tocar. Amb tot el respecte per a les sales de tota la vida, a ell actualment li preocupa més l'entorn. A hores d'ara, el músic britànic entén que s'ha guanyat capricis com aquest. Costello mai no va ser un malgastador, els diners que va guanyar els va invertir en la seva pròpia carrera; cuidar i donar-li a cada disc el tractament que mereix sense reparar en despeses. Per tant, en aquesta gira al costat del seu inseparable pianista Steve Nieve s'ha permès tocar en llocs singulars que són patrimoni de la humanitat com La Alhambra de Granada (encara que hagués d'interrompre el concert per culpa del temporal), plaça reservada per a mites com ell o Bob Dylan.

Una nit a batzegades
A Barcelona l'espai pel qual ha optat és un temple com el Palau de la Música. Un escenari des del qual, als músics els brillen els ulls. En el cas d'aquesta gira, ha anat confeccionant els repertoris en funció del que li inspira cada recinte. I allà ell té on elegir, amb material per donar i vendre, portant el concert per una via o per una altra. Al contrari de, per exemple, un cas recent que hem vist per aquí, el de Chris Isaak, molt cenyit a un patró determinat, el londinenc pot fer aturada a molts motels i en cada un d'ells mostra una cara. Després estan les seves col·laboracions amb altres músics, un exercici més d'aprenentatge que el de demostrar amb qui es fa. Amb Burt Barcharach va fer un curs accelerat amb els arranjaments, amb Allen Toussiant va aprendre a valorar quines coses es couen al sud i, com a conseller i escrivent, va modelar Diana Krall perquè no es quedés ancorada en un paper concret com a intèrpret d'estàndards de jazz. En qualsevol cas, té innata aquesta capacitat per mutar, reciclar-se o viatjar cautelosament fins al passat.

En la seva nova cita amb Barcelona, Costello ha sortit amb ganes de parlar. De primeres, una sorpresa, uns sons pregravats i un to de paper de vidre que li compraria Tom Waits en persona. Una fórmula que funciona a When I Was Cruel núm. 2, però no en la resta d'intents. Després de l'experiment, Elvis Costello ha deixat el barret sobre el piano recordant com el 1977 va crear una gran revolució amb The Attractions. Ho fa amb poca veu (la va recuperant durant el concert), mentre fa parada amb anècdota en el seu concert de la nit anterior a Madrid. Amb Accidents Will Happen recupera el seu vessant elèctric i es disculpa per no poder parlar català o castellà. Moment que aprofita per explicar que el seu pare sí que parlava un castellà fluid i que hi va haver un dia que un amic d'Almeria li va preguntar: "On vas aprendre a parlar tan bé espanyol?". I ell va contestar: "Al llit". És l'avantsala a l'execució de l'esplèndida Tart.

Amb el format que utilitza en aquesta gira, les cançons que millor funcionen són les que el connecten amb Burt Bacharach, però és amb She (aquesta sí que la clava), amb un final en clau crooner o cantant d'òpera, quan Elvis Costello obre els braços pregant amor i comprensió. Just després d'aquest passi, hi ha part del públic que desfila; pel que sembla alguns només han anat a escoltar aquest clàssic. O pot ser que el que veuen no els satisfaci. És un concert irregular i confús que va molt a batzegades, fins i tot en escometre I Want You (l'allarga massa) no saps amb quina intenció la toca: si com a premi o com a justificació a l'aparent barrabassada. En aquest instant, ja n'hi ha més d'un que ha llançat la tovallola. La nit s'ha fet llarga. I en un principi, aquest no era el propòsit. Per a molts era la tornada a l'escola.

-



Back to top

External links